Sju sjösjuka sjöforskare på skeppet Skagerak

Många har frågat mig om marinvetare DSC_0124någonsin blir sjösjuka. Svaret är ja. Absolut. Då kan de se ut ungefär som på bilden här bredvid. Igår blåste det nästan 17 sekundmeter, vilket blev lite mycket även för oss havsentusiaster. Josefina och jag låg utslagna på akterdäck och blev överskölda av en och annan våg, i gott sällskap av Lena och Elin. Per, Misha och Lucas hade gömt sig i någon vrå.

Det har varit en väldigt händelserik vecka. Förutom provtagningar har vi hunnit med en brandövning (jag hade kommit ut ur duschen två minuter innan). Gissa vem som kom sist upp till samlingsplatsen? Expeditionsledaren, så klart. Och ja, han fick sig en liten åthutning av kaptenen. På tal om kapten, några vi inte hunnit nämna är vår fantastiskt tålmodiga besättning. Vi säger tålmodiga för vi har som de typiska forskarna vi är varit ombytliga i våra planer. Jonatan, Anders och Glenn har bland väldigt många andra uppdrag ihärdigt styrt vincharna till CTD:n, sedimentkameran och box-corern och med precision styrt kranen till landaren och multi-corern. Anna har bjudit på mat som vi tacksamt slukat mellan mätningar för att hålla energin uppe. Hon har till och med gjort möjligt ett födelsedagsfirande av Lucas med en hem(båt)bakad tårta. Sist men inte minst kapten Joakim som coolt har tagit oss genom denna resa med föredömligt lugn. Utan besättningen hade inga provtagningar blivit gjorda.

DSC_0338

Efter en vecka med sedimentfläckade ben (Lucas har börjat kalla mig för Mademoiselle Mud) är den sista leran borttvättad och vi är på väg hem. Sent ikväll kommer vi fram till Göteborg och sommarens Östersjöexpedition är över. Men på många sätt är det här bara början. Snart kommer en massa spännande data och resultat som ska analyseras. Och förhoppningsvis är det här bara den första av många mätningar som ska följa vad som händer med Östersjöns bottnar efter det stora syrerika saltvattensinflödet. För frågorna är många. Hur snabbt kommer syret försvinna? Kommer bottnarna att återgå till samma förhållanden som tidigare? En sak är säker – vi kommer tillbaka.

Tack och hej från solindränkta Skagerak!

Astrid