Matematik för miljarder

Johanna Svensson

En vanlig dag går Johanna Svensson till jobbet, tar en kopp kaffe och sätter sig vid sitt skrivbord. Sedan förvaltar hon 50 miljarder kronor.

Hennes avdelning är placerad i ett öppet kontorslandskap som vimlar av datorskärmar fyllda med tickande siffror, fullklottrade whiteboards med olika formler – och uppstoppade djur.
– Vi har fem stycken, bland annat renen Irene och Discosorken. Den första kom hit med en av mina kollegor för snart tio år sen. Sedan dess har samlingen utökats, framförallt genom presenter.

Andra AP-fonden är en av fem statliga så kallade buffertfonder som förvaltar pensionspengar. Inom vissa ramar och regler har varje fond möjlighet att utforma den förvaltningsstrategi de anser vara bäst för pensionärerna. Johanna Svensson har arbetat här sedan två och ett halvt år som en av tio personer med titeln kvantitativ analytiker.

– Mitt jobb handlar om att bygga matematiska modeller som kan förutsäga aktiers och värdepappers utveckling, vad de kommer att avkasta och till vilken risk. Vi samlar på oss väldigt mycket data och försöker att hitta signaler för att se om de kommer att öka eller minska i värde framöver.

Hon har alltid vetat att hon på något sätt vill arbeta med matematik, men hon har inte alltid vetat på vilket sätt. Efter gymnasiet tog hon ett studieuppehåll och fick tips om att finansiell matematik skulle kunna vara något för henne. Hon valde att testa. Efter ett år med nationalekonomi läste hon kandidatprogrammet i matematik.
– Jag kände att kombinationen var helt rätt för mig, så jag fortsatte med masterprogrammet i matematisk statistik med inriktning mot finansiell matematik.

När det var dags för att göra examensarbete gjorde hon det på Andra AP-fonden och byggde en modell för att förutse framtida avkastning på aktier. I samma veva behövde fonden rekrytera personal. Så Johanna Svensson stegade in till chefen och sade att hon gärna ville jobba där. Hennes utbildning stod sig bra i konkurrensen, och efter en noggrann rekryteringsprocess så började hon arbeta för fonden. I dag har hon hand om en ansenlig del av de 300 miljarder kronor som fonden har ansvar för.
– Jag förvaltar ungefär 50 miljarder kronor tillsammans med min närmsta kollega. Jobbet handlar mycket om att utveckla nya idéer att testa. Det är ett jätteroligt och väldigt fritt jobb där jag får utrymme för min uppfinningsrikedom, vara kreativ och ta del av mycket ny forskning.

160915natfak-johannasvensson2-webbSom exempel på en signal att testa ger hon storleken på företag: kommer stora bolag att ge bättre avkastning än små bolag? Men det som togs för en sanning i går behöver inte vara det i morgon – att något har varit framgångsrikt historiskt behöver inte betyda att det kommer att fungera i framtiden också så det gäller att ständigt hitta nya vägar att gå. Förutsägelserna gäller för ungefär en till tre månader framåt, och handeln av värdepapper sker en till två gånger i månaden.

–  Man måste ha respekt för att det är stora summor pengar som vi arbetar med och att det är ett tungt ansvar att förvalta dem så bra som möjligt. Jag håller ju på med miljarder hela dagarna, så ibland tar jag ett steg tillbaka och tänker att en miljard faktiskt är 1000 miljoner.

Stora delar av Johanna Svenssons arbetsdagar går åt till olika sorters problemlösning, och hon säger att utan en god matematisk grund hade det varit svårt att angripa de olika problem hon ställs inför. För den som tycker att ämnet matematik är roligt så tycker hon absolut att man ska studera det.
– Jag tror att det finns fördomar om matematik, att alla som studerar det är någon sorts mattegenier. Visst är det en tuff utbildning, men jag tycker att det är som vilken annan som helst så sålla inte bort den.

Text: Robert Karlsson Foto: Malin Arnesson

Johanna Svensson
Ålder: 28 år
Bor: Göteborg
Yrke: Kvantitativ analytiker på Andra AP-fonden
Fritidsintressen: ”Jag är en hästtjej! Har varit sedan jag var fem år gammal. Jag har haft flera hästar och har tävlat i dressyr. Just nu har jag ett femårigt sto som heter Selma.”