En kandidat i sitt perfekta habitat – Resedagbok från Skagerrak

Ungefär halvvägs in i kandidatarbetet hittar jag mig själv i Skagerrak (vattnet) på R/V Skagerrak (båten), Göteborgs Universitets forskningsfartyg. Här stannar jag en vecka för att få in fler mätningar med det nya instrumentet LISST, som kan mäta storlekar av partiklar i suspension. Det här är min längsta fältresa hittills och för första gången har jag eget ansvar för ett instrument och dess mätningar. Efter en pirrig morgon steg jag på båten i Kristineberg och började dag ett av fem.

Dag ett har gått lika bra som vädret- strålande! Jag har fått med LISST på alla kast vi gjort (och lyckligtvis fått ut mätningar också!), tagit vattenprover och filtrerat vattenprover. Det är en otroligt härlig stämning där alla är sjukt fokuserade på det de ska uträtta men också hjälper med det dom kan. Själv hamnade jag mycket i CTD-rummet för att logga kasten med CTD. Det är en otrolig känsla att känna att jag, JAG, faktiskt har något att komma med.

På universitetet är det mycket plugg och åter plugg. Input i hjärnan dagarna i ända. Lite då och då vräker man ur sig vad som fastnat på en tenta. Men när får man ge en output som faktiskt spelar roll? Idag i CTD-rummet var jag äntligen ett kugghjul i ett större maskineri. Ja, man ska slå sig på bröstet när det går bra. Speciallt i sådana här företag, när mycket kan gå käpprätt åt pipan ena dagen, men tipptopp den andra.

Imorgon drar det igång igen!

//Josefina Almén, kandidatarbetare Göteborgs universitet.

One Comment on “En kandidat i sitt perfekta habitat – Resedagbok från Skagerrak”

Comments are closed.