En kandidat i sitt perfekta habitat – Resedagbok från Skagerrak

Dag två på Skagerak (och just det, båten Skagerak stavas med ett r och inget annat) har precis som igår bestått av fler mätningar med LISST, filtrering av prover och körning av CTD för min del. Vi har lyckats göra en transekt på fyra kast vilket var fler kast än igår.

Jag vaknade tidigt när myllret på båten drog igång. Det är något speciellt med att somna i hamn på Kristineberg och vakna upp på en åkande båt som är på väg ut på havet någon stans.

Det känns som att jag kommit in i rutinen på ett bättre sätt idag. Bortsett från en liten skräckstund på morgonen då jag befarade att jag sugit in vatten i min kompressor flöt allt på väldigt bra. Kompressorn är nödvändig till filtreringen av vattenprover, och tack vare lite assistans med oljebyte och gårdagskvällens MacGyverlösning inklusive en extra e-kolv och en halv rulle eltejp gick allt som smort idag.

 

20150421_203637

 

När saker går smidigare blir det lite tid över till andra saker. Jag tog en titt på projekten ombord. Jag fick reda på från Lene Friis Möller hur ett multinet fungerade, kikade på hur Martin Hassellöv arbetar med plast i havet och pratat med Göran Broström om hur ett fel i datasträngar kan innebära att en drifter verkar teleportera sig till Sibirien. Ok, nog med namedropping. Imorgon blir det gång mot Skagen.

Sea ya!

//Josefina Almén,