En kandidat i sitt perfekta habitat – Resedagbok från Skagerrak

Den tredje dagen på Skagerrak inehöll mycket fint väder och hela sex kast med CTD och LISST. Det nya instrumentet LISST har skött sig exceptionellt bra vilket underlättar arbetet oerhört mycket. På morgonen förbereder jag instrumentet genom att starta det och sen mäta en slags bakgrundsspridning av lasern då lasern får gå genom superrent milliQ-vatten. Då vet instrumentet hur det är att mäta något som inte inehåller några partiklar och kan bättre berätta vilka slags partiklar den faktiskt mäter i havet. Innan jag är färdig måste jag programmera när och på vilket sätt instrumentet ska börja ta mätningar. Det är här saker och ting kan bli trixigt. Om jag ger instrumentet fel kommando kan det sluta med att det inte mäter alls på hela dan. Det får man veta först när man tittar efter i instrumentet på kvällen. En riktig rysare!

Vad som är en annan källa till spänning är internetanslutningen. Det är inte alltid den finns där när man är ute och åker, eller som igår när vi lagt till i Skagen så var det väldigt ostadigt. Man blir påmind om hur mycket som är beroende av den för kommunikation, information, underhållning och blogginlägg inte minst! Då var det ju tur i oturen att jag fick reda på att vi egentligen hade lite sovmorgon idag först när jag gått upp tidigt som vanligt. Jaja, morgonstund har blogginlägg i munn.

Nu blir det frukost och fastsättning av allt man håller kärt på båten. Vi ska ut på ett blåsigt och gungande hav. Jag lämnar er med vad jag spenderade en stund med att lösa igår. En för liten propp som under dagen sögs längre och längre ner i min MacGyver e-kolv. Men även det hade ett lyckligt slut. Jag fick se maskinrummet i jakten på en näbbtång!

 

20150422_134315

//Josefina Almén, kandidatarbetare Göteborgs universitet.